the culture
building
agency

Vad julen kan lära oss om att bygga kultur

När det kommer till att bygga en stark kultur inom en grupp finns det en rad verktyg och metoder vi kan använda. Människor har i alla tider haft olika sätt för att samla och stärka sin grupp. Många av dessa tillvägagångssätt är i grunden samma än idag, de bara tar sig uttryck på nya och moderna sätt. Ett av dessa verktyg som vi kan jobba med är ritualer. 

Så här i juletid är det lite extra kul att fokusera på det området eftersom att vi just nu har så många aktiva och härliga exempel på jultraditioner (ritualer) som vi har i vår gemensamma kultur. Vi tittar på tecknad barnfilm (kalle anka), vi hugger ner ett träd som vi hänger krimskrams i och dansar runt (julgran), äter mat som vi annars aldrig äter (dopp i grytan, julskinka, lussebullar). Vi köper mängder av saker som vi inte behöver (julklappar) och någon i familjen ska helst klä ut sig till en skäggig, trind man i röd dräkt där alla andra i rummet förväntas spela helt ovetandes om att personen i fråga är utklädd (ja, precis, tomten). Vi gör helt enkelt en mängd saker som för en utomstående kan se rätt lustiga ut, men för oss är det helt självklara. 

Det här är precis vad kultur handlar om. Alla dessa attityder och beteenden som någon gång har uppstått och som vi inte ens ifrågasätter längre, för “så här är det” och vi gillar det. Människor gillar helt enkelt att tillhöra en grupp och ett sätt att visa tillhörighet är att göra på samma sätt som övriga i gruppen. Därför ligger det i vårt dna att skapa kulturer och ritualer för att kunna förstå varandra och förutsäga vad som kommer att hända. Det skapar helt enkelt trygghet. Jag vet vad som förväntas av mig och om jag gör på det sättet kommer gruppen att acceptera mig och förhoppningsvis ge mig positiv feedback (“Men dra mig baklänges, vilken rackarns god knäck du gjort i år”).


3 olika typer av ritualer

Det finns naturligtvis olika typer av ritualer och här kommer våra tips på några av de viktigaste som ni bör ha på plats om ni vill bygga en stark kultur tillsammans i er organisation. 

  1. Ritualer som markerar att tiden går 

Vad har nyårsafton och månadsavstämningar gemensamt? Ja, precis, de markerar båda att tiden gått. Det är ritualer som ger oss tid att blicka tillbaka över en viss tidsperiod, reflektera och utvärdera. Det är genom dessa stopp i vardagen som vi kan se oss själva, vår rörelse och utveckling. Förändringar som sker på daglig basis noterar vi inte (vi ser tex inte vårt eget åldrande från en dag till en annan), men låt tiden gå och vi kan se att det hänt något (jämför vi med ett foto för hur vi såg ut för ett par år sedan kan vi definitivt se en förändring). 

  1. Ritualer för hur vi välkomnar nya medlemmar till gruppen

Första intrycket kan vara avgörande. Det första vi gör när vi kommer till en ny grupp är att vi börjar anpassa oss för att bli accepterade. Vi börjar sakta men säkert anamma gruppens normer och sätt att göra saker på. Så hur vi tar emot någon som är ny, lägger i sin tur ribban för hur hen kommer att bemöta andra i gruppen. En onboarding för nya medarbetare som ger en bra bild av organisationen, våra värderingar, vad som är önskvärda beteenden och vad som inte är önskvärda beteenden hos just oss gör det enklare för alla att snabbt samarbeta effektivt. 

  1. Ritualer för att fira framgång 

Vad gör vi när vi når våra mål, utvecklas eller gör andra stora framsteg? En av de kraftfullaste ritualerna vi kan ha är att lyfta och fira framgång. Att åka på en gemensam resa när vi uppnått ett mål eller på något annat sätt lyfta och fira varandra. Dansar vi en segerdans, spelar vi en speciell vinnarlåt på högsta volym eller gör vi något annat som är lite utöver det vanliga? Att tydligt visa vad gruppen räknar som framgång signalerar också tydligt vad som förväntas av oss som tillhör gruppen. Det visar vad som är värt att uppmärksamma och inte. 


Vinnare och förlorare har samma mål, men inte samma system

Alla som kommer till OS har som mål att vinna, men bara en kommer att komma hem med guldmedaljen. Det som skiljer vinnaren från förloraren är att vinnaren har tränat på ett bättre sätt. Vinnaren har satt vissa moment i system och fortsatt att förfina dessa, ihärdigt och över tid. Att identifiera vad vi kan förfina och sedan systematiskt fortsätta jobba mot det uppsatta målet är det som över tid kommer att ge bäst resultat. Om du går till gymmet och tränar jättemycket en dag kommer du inte att bli vältränad. Men om du istället tränar 3 dagar i veckan under ett år, ja då kommer du plötsligt att se helt andra resultat. Sätter du i system att lära dig ett nytt ord på ett nytt språk om dagen kommer du när året är slut har ett riktigt bra ordförråd. Nya vanor tar lite tid att skapa (ungefär 20 dagar säger vissa) men när vi väl har kommit över den tröskeln sker det per automatik. Tyvärr är det samma sak med ovanor. 

En sak som därför kan vara värdefull att ta i beaktning när ni summerar året som gått är att ta en titt på era ritualer och rutiner. Vilka ska ni behålla, vilka ska ni införa och vilka ska ni ta bort? Att införa en ny god vana idag kan vara det som avgör hur 2022 avslutas. 

En riktigt god jul och ett gott nytt kulturår! 

Önskar Team Wildfire

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs mer om cookies och GDPR