the culture
building
agency

Heja Sverige!

Sverige är en global ledare på innovation. Ett litet land, där det är mörkt och kallt mer än 200 dagar om året och där skatterna är extremt höga. Hur är det möjligt för Sverige att listas som nummer fyra bland världens mest innovativa länder? Hur kan Stockholm ha fler ”unicorns” per capita än någon annan stad i världen, efter Silicon Valley? Uppenbarligen är det inte tillräckligt att jobba hårt. Det finns många andra som också jobbar hårt. Vi behöver jobba smart.


Hemligheten ligger i kulturen

Vi har en del internationella kunder och får ofta frågor om likheter och skillnader i kultur. Hur överbryggar man skillnader mellan länder, hur tongivande kan den organisatoriska kulturen vara? Idag på nationaldagen vill vi lyfta några saker med Sverige och vår kultur som är värt att exportera.

Vi är extremen, inte normen. I internationella studier kring nationella kulturer, placerar sig Sverige som en extrem kultur inom ett par faktorer. Andra länder har mer hierarkier och mindre grad av självledarskap/eget ansvar. Vi i Sverige är extremt oberoende av våra familjer, men vi har en stark tillit och relation till staten. Vi har konsensussökande och är pragmatiska. Framförallt sitter vi på en hög grad av tillit i vårt samhälle, där vi litar på staten, rättssystemet och varandra. En grundtrygghet som gör att vi vågar mycket och en lyhördhet som gör att vi ser och använder varandras perspektiv. Tillsammans blir det en bra grogrund för innovation.

Andra följer efter. Att vi kan tillåta oss att känna trygghet och därmed våga ta risker för att sträcka oss efter en större möjlighet runt hörnet är en lyx som kommer med välstånd. Vi ser på många ställen i världen, att när välståndet blir högre, förändras ledarskapet och kulturen. Det händer saker i Baltikum, Polen, USA. All rådande modern forskning pekar på vikten av att team har tillit. Då blir innovationsgraden högre. När svårighetsgraden ökar i arbetet, ökar behovet av en kultur som bygger på tillit.

Såhär på nationaldagen, var stolt över att du bor i ett litet, extremt land i världen. Ett av de tryggaste samhällen man kan tänka sig. Känn tacksamhet och ta chansen att reflektera över hur.

Heja Sverige!

*bl a World Values Survey och Hofstedes Culture dimensions Theory study

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs mer om cookies och GDPR