Undvik semesterkrisen och bygg en stark familjekultur – 8 tips

Äntligen semester! En tid för ledighet och återhämtning. Vi ska få umgås, slöa, samtala, sova ut, göra alla de där sakerna vi aldrig hinner göra annars. Slutföra de där projekten, hälsa på släkten, ta fram grillen, sitta på uteplatsen… Och ja, planera för vår skilsmässa såklart. 

Nej, men hallå! Vad säger du nu? Ska du komma här och besudla min härliga sommarvibe med din dunderlöjliga skilsmässostatistik? Vilken trist attityd! Ska du skriva om sånt där tråkeri? Nej, vet du vad? Då vill inte jag läsa mer! Stopp, min sommar! Jag vill minsann läsa texter om iskall rosé, grillad halloumi och solvarma klippor. Ska jag behöva tänka på min usla relation och mitt äktenskap som för tillfället är lika hett som en dåligt grillad Dennis-korv?

Du ser, du fortsätter ändå att läsa…

Jag förstår. Det låter kanske en aning deppigt, men saken är den att siffrorna helt enkelt inte ser bättre ut. Hälften av alla äktenskap i Sverige slutar i skilsmässa och majoriteten av dem sker i direkt samband med sommarsemestern. Nog kan det tära på även den bästa relationen att helt plötsligt ställa om från vardagslunken till att umgås 24/7 i flera veckor. Bryta rutiner, resa svettigt, bo trångt, umgås med jobbiga släktingar och inte alls veta vad som förväntas av varandra. Det är som upplagt för irritation och tjafs. 

Okej, nu till det positiva!

Det fina är ju att det såklart går att jobba aktivt för en positiv och givande semester för alla inblandade. Många av de grundläggande principerna för bra relationer gäller faktiskt i de flesta grupper, allt från familjer till arbetsgrupper, så avståndet mellan företagskultur och familjekultur är faktiskt inte så långt som man vid en första anblick kan tro. 

Såhär inför sommar och semester kommer vi på Wildfire därför att bjuda på våra bästa tips för att din sommar med familjen (eller annan valfri grupp) ska bli så lyckad och harmonisk som möjligt!

1. Vad är målet? Prata om förväntningar. Låt alla som ska vara med under semestern få berätta vad hen har för önskemål. Längtar man efter resor och äventyr eller bara lugn och ro i hängmattan med en bok? Låt alla få komma till tals och försök tillsammans hitta upplägg där alla känner att deras behov på något sätt möts. 

2. Starka kulturer har tydliga ritualer – ritualer är ett sätt att visa varandra samhörighet. När familjen Melkersson med farbror Melker i spetsen lyfter på bordet, så är det en manifestation av att de hör ihop. Det är något som bara de gör. Det är också en manifestation av sommaren, att det är lite kul och annat än i stan. Hur börjar ni dagen? Hur avslutar ni veckan? Vilka sommarritualer har ni i er familj?

3. Upprätta semesterregler tillsammans. Sätt spelreglerna för semester tillsammans. Får vi sova hur länge som helst? När äter vi frukost? Gör vi det tillsammans? Vem ansvarar för att laga mat? Får man äta glass varje dag? Är det okej att äta godis fast det inte är lördag när vi är hos mormor? Har vi redan i förväg bestämt att det är 3 glassar i veckan som gäller, så behöver ingen tjata om fler. 

4. Lyft fram det positiva och prata om det. Avsluta varje dag med att berätta för varandra vad ni uppskattat under dagen. Sätt ord på tre saker var som ni är extra tacksamma över just idag. Att påminna sig själv och varandra om det vi är tacksamma över gör oss helt enkelt lyckligare. 

5. Överraskningen – Samla en hög med lappar över saker som alla kan göra (städa, plocka av bord, sortera lådan med skor, klippa gräs). Lägg i 25% tomma lappar (frikort) och 25% “en timmes-skärmtid”-kort. När barnen inte har något att göra, vill spela eller kanske vid en viss tid i veckan samlas ni kring lådan och alla drar en lapp. 

6. Fira tillsammans. Upprätta mål och delmål under semestern som ni firar tillsammans när ni uppnått dem. Det kan vara att tex läsa varsin bok, besöka ett visst antal städer, tränat ett visst antal gånger, lyssnat på ett poddavsnitt eller gett varandra minst en komplimang varje dag. Var kreativa! Det finns alltid något att fira! 

7. Stafettpinnen. Låt en person få en symbol som de har en dag i veckan. Symbolen innebär att man har ett extra ansvar för att vara snäll och få andra att må bra. Det blir roligt att bli “må-bra”-chef för en dag. 

8. Skratta och busa tillsammans. Tillåt er att ha roligt och skratta ihop. Det är ju semester trots allt. 

Hoppas tipsen kan ge dig några roliga uppslag och idéer för din semester och att ni kommer tillbaka i september utvilade, glada och fortfarande gifta. 

Tag hand om varandra och ha en underbar sommar! 

Soliga hälsningar 
Josefin Falck & Sebastian Wettemark

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs mer om cookies och GDPR