the culture
building
agency

Guide: kultur i kris

I oroliga tider får tvivel fäste, det blir en massrörelse där rädslor och osäkerhet få en överhand och människor kan bli omotiverade och passiva. I dessa tider är det avgörande att vi agerar proaktivt för att stärka det så kallade psykologiska kapitalet i en organisation, dvs frigöra medarbetarnas potential.

Forskning inom psykologi visar tydligt att de fyra emotionella tillstånden hoppfullhet, självförtroende, motståndskraft och optimism har mycket stor påverkan på graden av ansträngning och prestation inom en organisation.

Hur Stärker vi kulturen? Vilka konkreta tips finns? Ta del av tips, forskning och konkreta idéer som du kan använda dig av för att hjälpa dina kollegor att hålla modet uppe. Vi har samlat de bästa tipsen från 100-tals white papers, rapporter, guider, podcasts och samtal med ledare om kulturbyggande i Coronatider.

En stark kultur är inte samma som en positiv kultur.

Det finns många starka kulturer, som inte är ”bra” för individen. Grupper där normerna är starka, men inte skapar förutsättningar för människor att komma till sin rätt. Vi vi vill skapa starka grupper med tillhörighet, där människor kan må bra som individer, få förutsättningar för inre motivation och engagemang.

Stärk kulturen

Från Wildfires verktygslåda kring hur du bygger en stark kultur (den behöver inte vara positiv).

  1. Storytelling. Tredubbla med film. Berättelser är ett avgörande inslag i alla starka kulturer. I dessa tider, använd film för att sammanfatta dagen/veckan. Spela in 3 min där du lyfter något som du sett som gott exempel.
  2. Ritualer. Digitalisera viktiga ritualer såsom onboarding och firande. Ritualer är avgörande för alla grupper. Experimentera och hitta nya.
  3. Ledarskap. Gör det virtuella ledarskap dubbelt så tydligt för involvering och standards.

Positiv kultur

Baserat i PERMA och styrkebaserad psykologi, hur skapar vi miljö där medarbetare medarbetare kommer till sin rätt.

  1. Positiva känslor. Få fler att le: tacka, bekräfta, visa vänlighet, överraska, busa, inspirera. Öka graden av positiva känslor så motverkar du den inneboende effekten av rädsla och tvivel som lätt får fäste i dessa tider.
  2. Experimentera och lös spännande problem tillsammans. Skapa engagemang av att för möta nya utmaningar i ett kreativt mode.
  3. Varandras rygg – Visa i ord och handling att ni bryr er om varandra på riktigt.

Vill du läsa tips 4-5 och få mer konkreta exempel? Ladda ner Wildfires ”kulturkris”-paket nedan.

Se digitalt seminarium när du vill

Välkommen att i efterhand streama Wildfires seminarium där vi fokuserar på vad kan du göra för att stärka och aktivera organisationen i vår nya tid. Hur bygger vi ett starkt lag trots att vi inte ses?

  • Psykolog Fredric Bohm delar forskning och erfarenheter kring hur du bygger motståndskraft.
  • Kulturexpert Thomas Dimming delar de destinerade tipsen från 100tals rapporter på hur du bygger kultur i vår nya tid. 
  • Nathalie Berthelius Chief People and Culture Wise group berättar om hur man kan vara extremt tydlig med sin mötes/resepolicy, utan att skapa motsättningar. 
  • Sophia Nilsson Chief HR office mySafety group berättar om hur organisationen slår presterar starkare än någonsin, på distans. 

Ladda ner ”Kulturkris”-paketet

Ta del av våra tips, få guide och ta del av länk seminarium.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs mer om cookies och GDPR