the culture
building
agency

Att ta sig igenom en kris – 6 tips för att stärka gruppen

Att jobba som ett lag är enkelt när det går bra. I strålande sol, medvind och högkonjunktur är de flesta grupper rätt bra på att samarbeta. Det är positiv stämning, alla hjälps åt och vi ser resultatet av våra insatser. Vi känner oss stolta över att tillhöra just den här gruppen som det ju går så himla bra för. Samtidigt är vi trygga. Pengar rullar in som de ska, det går bra, osv.

Vad händer då i en grupp som utsätts för någon form av press eller utmaning? Ja, det är nu det svåra börjar. Det är även nu vi kan skilja agnarna från vetet och få svar på vilka grupper som har starka kulturer och vilka som inte har det. En grupp med en stark kultur blir nämligen ännu starkare om den utsätts för någon form av press eller utmaning. En grupp med en svag kultur kommer istället att prestera sämre.

Vilka är då hemligheterna för att bygga en stark kultur, som pallar trycket och tar sig ännu starkare ur en kris? Det finns naturligtvis många faktorer, men här har vi samlat några områden och tips som du med fördel kan ta med dig till din grupp och reflektera kring för att bli starkare tillsammans.

1. Målbilden är viktigare än någonsin

Är det inte superkul just idag är det viktigare än någonsin att lyfta blicken och se längre fram. Istället för att fastna i “hur dåligt det är nu”, lägg fokus på “hur bra vill vi ha det sen” och “hur ska vi ta oss dit”? Att sätt långsiktiga och kortsiktiga mål för både gruppen och individen är viktigare än någonsin i kris. Vad kan jag göra varje dag för att vi som grupp ska komma ett steg närmare målet? Och hur kommer det att kännas när vi är där?

2. Vi behöver trygghet

Vi vet att en av de viktigaste faktorerna för att en grupp ska prestera är att det finns trygghet i gruppen. I kris uppstår ofta oro i olika former. Kommer jag att kunna vara kvar i gruppen? Kommer min ekonomi påverkas? Kommer andra att baktala mig för att själva ta en plats? Kommer saker att förändras? Den här typen av oro kan skapa allt från pakter till psykisk ohälsa och är naturligtvis inte alls bra för någon grupp. Så att förstå gruppens oro och kunna skapa trygghet kring dessa frågor kommer att vara en viktig faktor för att gruppen ska kunna prestera.

3. Tydlighet och kommunikation

Något som skapar trygghet i en grupp är tydlighet och kommunikation. Om vi inte får någon information tenderar vi istället bygga upp egna fantasier och farhågor, ofta mycket värre än verkligheten. Därför är det viktigt att vi pratar med varandra också om det som är svårt och jobbigt. Du blir tryggare av att få ett negativt besked än att inte få någon information alls.

4. Känsla av gemenskap och sammanhang

Vad gör ni för att känna att ni är ett lag, en grupp som stöttar och hjälper varandra? I utmanande tider är det viktigare än någonsin att hålla ihop, stötta, uppmuntra, hjälpas åt och göra alla de där sakerna som får er att jobba som just ett lag. Håll i era rutiner och ritualer. Checka in ofta. Ställ frågor och försäkra dig om att dina gruppmedlemmar mår bra. Visa lite extra värme och omtanke. Är du i behov av något, våga säga det och be om hjälp. Grupper där man kan visa sig sårbar och det finns en hög grad av psykologisk trygghet är de mest högpresterande grupperna.

5. Identifiera era motståndare

Starka kulturer har en tydlig motståndare. Det behöver inte vara en konkurrent utan kan vara ett fenomen som t ex miljöförstöring eller lågkonjunktur. Identifiera vad ni som grupp jobbar emot och var tydliga med det. De viktiga i det här momentet är att ni i gruppen inte börjar skuldbelägga varandra eller hitta motståndare inom gruppen (vilket annars är väldigt vanligt förekommande, speciellt i kris) utan istället flyttar motståndet utanför er grupp. Att det är tungt just nu beror troligtvis inte på din kollega utan på oroligheter i omvärlden som gör det tungt för er båda. Det sämsta ni kan göra är att börja skylla på varandra eller peka ut syndabockar inom gruppen.

6. Fira framgångarna och de små vinsterna

Vad ni än gör, sluta för guds skull inte att fira framgångarna! Även om de är till synes små och mycket annat runt omkring är tungt, lyft fram det positiva och fira det tillsammans. Alla grupper behöver glädje för att ta sig igenom en kris. Ge varandra positiv förstärkning och beröm. Människan är inte gjord för att hantera kriser och oro ensamma, vi är sociala varelser som behöver varandra. Så håll ihop. Ge den där extra komplimangen, bjud in till den där fikan och ge den där kramen.

Vi hoppas att tipsen har varit hjälpsamma, att de väckt tankar och att du hittat ny inspiration och energi att ta med till din grupp.

Vill du har fler tips? Prenumerera på vår Kulturbyggarskola

Varma hälsningar
Team Wildfire

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs mer om cookies och GDPR