the culture
building
agency

Anna Edshage leder utvecklingen när Wildfire etablerar sig i Göteborg

Vi på Wildfire är glada över att ha knutit Anna Edshage i Göteborg till oss. Eller nej förresten, glada är en underdrift, vi är fullkomligt exalterade (lite som barn på julafton om vi ska vara helt uppriktiga). Anna kommer med ett fantastiskt track record som entreprenör och kulturbyggare och hon kommer att leda vår etablering västerut.

För drygt nio år sedan startade Anna Edshage tillsammans med Anna Söderlund upp Kvadrats verksamhet i Göteborg. Kvadrat skiljer sig från ett traditionellt konsultbolag genom att alla konsulter verkar i egna bolag, dvs ett konsultbolag för konsulter som vill vara ”egna men inte ensamma”. Samarbetet mellan Kvadrat och konsulterna bygger på tillit och transparens och Kvadrats viktigaste mätetal är eNPS som mäter i vilken utsträckning konsulterna är ”ambassadörer” för Kvadrat eller med andra ord – rekommenderar Kvadrat för sina vänner.

På de nio år som Kvadrat Göteborg verkat har bolaget vuxit från 0 till en omsättning på 130 miljoner och vunnit flera stora ramavtal med Gbg Stad, Gbg Universitet och RISE för att nämna några. Det Anna Edshage dock är mest stolt över att de vid senaste eNPS-mätning hade en svarsfrekvens på 88% och att eNPS hamnade på 89. Medeltalet i Sverige inom liknande verksamheter ligger på 11 och det är inte ovanligt att företag har negativa eNPS värden. Anna är övertygad om att det är just den starka gemenskapen och känsla av sammanhang som gjort att Kvadrat Göteborg blivit så framgångsrika.


Tre frågor till Anna

Varför har du valt att samarbeta med Wildfire?
Jag lämnade Kvadrat Göteborg operativt vid årsskiftet men är kvar som konsult och delägare. Tycker det är häftigt att jag har möjligheten att växla mellan att vara operativ och konsult och jag gillar att leva som jag lär. Har i flera år predikat om alla positiva effekter av att starta eget och tom fått både min man och bror att starta eget. Nu var det min tur. Dessutom känner jag efter nio år att jag vill lära mig nya saker och komma in i nya sammanhang. Jag vill fortsätta utvecklas och det viktigaste för mig är att arbeta med saker jag känner ett stort engagemang för, tillsammans med människor som ger mig energi. Wildfire är ett bolag som jag följt under flera år eftersom en av grundarna, Robert Dybeck, är en fd kollega och nära vän. (Brukar säga att Robert är ”min bror från en annan mor”). Jag älskar det Wildfire står för och framför allt att Wildfire har en extremt tydlig ”operationaliserad” process på hur man gör för att bygga en kulturstarka bolag och att det är kopplat till prestation. Uppskattar att modellen är evidensbaserad, konkret och så långt ifrån flum som du kan komma.

Jag har ett track record att som ledare bygga framgångsrika bolag med en stark kultur men jag har inte alltid vetat varför det har blivit så. Nu vet jag. Och nu vet jag också hur jag kan hjälpa andra att på ett strukturerat sätt göra samma sak. Med Wildfires gedigna metod och verktygslåda, tillsammans med min erfarenhet som ledare, ser jag fram emot att få vara med och hjälpa andra bolag att växa och bli framgångsrika. Jag vet att när människor mår bra på jobbet och känner att det de arbetar med är meningsfullt så för det med sig så många positiva effekter – inte minst på sista raden. Det vill jag arbeta med!

Anna Edshage leder utvecklingen när Wildfire etablerar sig i Göteborg.

Kan du berätta om något du gjort som du är stolt över?
När jag bodde i Indien träffade jag en dansk arbetsrättsjurist och märkte att vid delade värderingar. Vi tyckte det var helt galet att alla vi expatrioter hade personal anställda i våra hem utan att de hade pension och sjukförsäkring (det hade vi ju inte kunnat tänka oss som arbetsgivare i våra egna hemländer så varför skulle det vara ok på något annat ställe?). Vi kontaktade flera stora försäkringsbolag (som alla initialt blev väldigt förvånade över att vi ville göra detta för vår personal). Efter många turer skrev vi avtal med ett av bolagen. Efter det inledde vi samtal med vår personal ”vi vill höja din lön och investera det i pension/försäkring och vi vill även att du sätter undan en liten del av din lön för samma ändamål.” Här snackar vi förändringsledning på så många plan. Vi ville skapa ett system där vi expatrioter tar över försäkringar för personalen vi anställer när vi anländer. Vi kom en bit på vägen och lyckades göra ”världen lite bättre” för vår personal innan vi åkte hem och nya arbetsgivare tog över. Jag önskar ibland att jag hade haft möjligheten att fortsätta det arbetat i en större skala och göra skillnad på riktigt för många människor.

Vad gillar du att göra när du inte arbetar?
Min man säger ibland att jag går genom livet med tunnelseende för det är så många saker jag inte lägger märke till som han ser. Det är sant i många fall, men när det gäller att hitta kantareller gäller motsatsen. Jag är makalöst bra på att se kantareller. Har hänt att vi åkt på en grusväg inne i skogen i relativt hög hastighet när jag skriker ”stanna” för jag har sett en kantarell genom bilrutan. Jag älskar att vara i skogen och plocka kantareller så tänker att det är som det mesta i livet – det man tränar blir man bra på. Jag har tränat på att leta kantareller sedan barnsben när jag var ute i de småländska skogarna med min mor och far.


Träffa Anna och Wildfire i Göteborg

23 februari Seminarium – Hur skapar vi en stark företagskultur?

27 april Utbildning – KulturPilot

25 maj Utbildning – KulturPilotVi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs mer om cookies och GDPR