the culture
building
agency

Lunch&Learn 26 nov: konkretisera beteenden

Hur konkretiserar vi beteenden?

En av de stora utmaningarna med värderingsarbete, är hur man konkretiserar abstrakta ord som “respekt”, “tydlighet” och “engagamang”. På ett övergripande plan är det lätt att hålla med. Det finns inte en människa i värden som inte säger att de har respekt. Men det betyder inte att  nunnor och Hells Angels menar samma sak med respekt. Hur får man egentligen individer att ha samma innebörd av ett ord?

I detta Lunch&Learn pass går vi igenom hur man steg för steg bjuder in medarbetarna i en dialog som tydliggör och konkretiserar vad värderingar betyder i praktiken. Vi går igenom HUR du bygger kultur genom att använda dilemman som verktyg.  Passet är ett utdrag från Wildfires mycket uppskattade kurs “KulturPilot”.

Lyssna till Psykolog och metodchef Fredric Bohm som går igenom teori och Kundansvarig Robert Dybeck som delar med sig av praktiska exempel. Under seminariet får du också konkreta uppgifter att resonera kring.

Välkommen på en lunchseminarium där vi ger handfasta tips i ledarskap som bygger kultur på distans, såväl som i den fysiska värden.

Tid: 12.00-13.30
Datum: 26/ 11 – 2020
Digitialt: Wildfires-style, med flera kameror & interaktiva moment.
Pris: Seminariet är kostnadsfritt

Välkommen på Seminarium

 

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Läs mer om cookies och GDPR