”Man blir som man umgås”

Du har säkert hört uttrycket ”man blir som man umgås” och som så många andra talesätt rymmer det en hel del sanning. Människan är ett flockdjur, det finns inbäddat i våra gener och styr hur vi agerar varje dag. En flockdjursegenskap är att vi påverkas starkt av varandra, vare sig vi vill det eller ej… Man anpassar sig till den dominerande kulturen genom en process som kallas assimilering. Vissa saker, såsom klädkoder, är tydliga och enkla att rätta sig efter, en snabb blick på omgivningen lär oss vad som är en lämplig mundering på arbetsplatsen. Andra saker är mer subtila, exempelvis vad som är passande samtalsämnen på fikarasterna. Just nu är fotbolls-VM poppis och en person som egentligen inte är intresserad av sporten kan mycket väl se flera matcher bara för att kunna vara delaktig i diskussionerna. Sedan finns det saker som är abstrakta och tar tid att snappa upp, grundläggande attityder och outtalade regler som (nästan) omedvetet styr hur vi beter oss på olika arbetsplatser. Får man ta privatsamtal under arbetstid? Hur många samtal är okej under en dag? Ska man säga till någon som pratar för länge i sin privata telefon? Hur länge är ”för länge”? Människor utvecklar en fingertoppskänsla genom att läsa av sin omgivning, det kallas kulturassimilation eller helt enkelt ”man blir som man umgås”. Vi kan till och med se hur man närmar sig sättet att uttrycka sig. Här är ett roligt exempel på hur äktenskapet påverkade två svenska artister.

Kulturassimilation pågår hela tiden där det finns människogrupper, det kan vara svårt att sätta fingret på och därmed även svårt att ändra, det är inte lika enkelt som att renovera lokalerna för att få en modernare image. Vi på Wildfire använder kraften av kulturassimilation för att skapa positiva attitydtrender inom organisationer, vi arbetar bland annat med webb-dilemman för att mana till reflektion och skapa diskussioner om svåra situationer.