Gruppdynamik på en sommarsemester

Ser du fram emot semestern? Du är inte ensam, semestern är fullspäckad med positiva förväntningar. Ledigt, äntligen tid med barnen, sova länge på mornarna, njuta av vädret, åka bort, uppleva nya saker. Semestern är ett andningshål i vardagen som inte bara ger oss positiva upplevelser utan också ska minska den stress som kroppen laddat upp under våren och fylla oss med energi inför en tuff höst.

Det är klart att det här kommer att bli en HÖJDARE!

Samtidigt kan vi kort konstatera att skilsmässofrekvensen aldrig är så hög som direkt efter semestern! Under semestern kommer vi in i ett helt nytt sätt att relatera till varandra, dags för GRUPPUTVECKLING ur ett semesterperspektiv. Forskningen kring grupper och deras utvecklingsfaser tog fart på 50-talet och sedan dess har teorierna finslipats i flera steg. Här kommer några grunder att vila på.

Forming

Dag 1-4. När en ny grupp bildas eller en gammal grupp ställs in för en ny utmaning börjar de alltid med att ta reda på mer om gruppens medlemmar och vad de kan bidra med för att lösa den nya uppgiften. Det här är ofta en behaglig och positiv fas i gruppens utveckling där medlemmarna försöker framställa sig i positiv dager och i regel är rätt samarbetsvilliga. Kanske till och med tillräckligt för att stå ut med en lång flygresa eller några timmar i bilen utan att gnälla allt för mycket. Njut av de första dagarna när du har chansen.

Storming

Redan några dagar in på semestern börjar klimatet i gruppen ändras, rummet var inte riktigt som man tänkt sig, vädret inte bra, man vill olika saker och man börjar vända sig mot de andra gruppmedlemmarna med sin frustration. Psykologer definierar det här som ”storming”-fasen då det blir bråk om småsaker, höna av en fjäder och allt handlar om prestige. Den här fasen brukar ta 3-5 dagar men du behöver inte stå handfallen. Här är några tips på hur du kan korta ner den här fasen till ett minimum:

  • Ta reda på vad alla vill få ut av semestern. Förutsatt att ni vill varandras bästa gäller regeln att ju tydligare ni kan vara mot varandra med era behov, önskningar och förväntningar desto fortare kommer ni att hitta bra sätt att hjälpa varandra.
  • Tydlighet kring regler. I alla situationer finns det vissa saker som vi bara måste acceptera, det är lika bra att lyfta fram dem så snabbt som möjligt och ge alla en chans att hitta ett sätt att relatera till det. Vi kan inte styra över dåligt väder, men vi kan styra hur vi relaterar till det.

Norming

Dags att sätta upp lite regler! Människor är genetiskt betingade att leva och verka i grupp och därför formulerar vi instinktivt normer och regler för hur vi ska vara tillsammans, vad som är okej att prata om och hur vi ska lösa problem tillsammans. Att hitta ett sätt att komma överens är avgörande för att vi ska kunna komma vidare.

Här är de vanligaste fällorna:

  • Att sätta ner foten! En vanlig metod som används av föräldrar som tröttnat på att barnen sätter sig på tvären. Problemet med metoden är att den bara är tillfälligt effektiv. Den som har makt kan tvinga den som har mindre makt att anpassa sig, men det är bara en tidsfråga innan svaret blir ett långt, segt gerillakrig med pikar, gliringar och sura miner. Allt enligt strategin: Jag kan inte vinna, men jag kan åtminstone se till att du inte kan njuta av din seger!
  • Sitta still i båten! Att undvika att ta upp ”heta” ämnen som leder till bråk är en vanlig strategi som bygger på tanken att problem man inte låtsas om försvinner av sig själva. Strategin är bra och bekväm, det enda problemet är att den inte fungerar! I själva verket bidrar olösta problem till att hålla kvar gruppen i ”storming”-fasen. Du märker det på att det blir bråk om småsaker hela tiden.

Performing

Efter ett antal dagar (vana grupper kommer snabbare igenom de olika stegen) börjar gruppen fungera bra, njut av din semester i de få dagar ni har innan ni byter miljö, får nya deltagare eller att det börjar bli dags att börja arbeta igen.