När det hettar till

Inför deras första träff har Kristin förberett ett korsförhör, hon är innerligt trött på alla som inte är vad de har utgett sig för att vara. Hon undrar om hon har för höga krav, men så omöjligt kan det väl inte vara att passa tider och fungera självständigt?

Tomas är nervös, det var länge sedan sist och han känner sig ringrostig, vet inte riktigt vad han ska förvänta sig. Att välja kläder känns fullkomligt avgörande, får jeansen honom att se ut som en slashas? Ska han försöka vara personlig med ett intressant mönster på skjortan eller mer neutral?

Tomas anländer tio minuter innan utsatt tid och när hälsningsproceduren är avklarad börjar Kristin genast att bombardera honom med frågor. Tomas känner hur handsvetten dyker upp som ett brev på posten. Tydligen har de gått i samma gymnasium med några års mellanrum, en oväntad gemensam nämnare som lättar upp samtalet. De minns religionsläraren med Einsteinfrisyren och cafeterians utsökta hembakade chokladbollar med kaffesmak. Stämningen blir snart sällskaplig, ett gemytligt samtal mellan två främlingar som faktiskt har en hel del gemensamt.

Kristin behöver inte fundera länge, trivs man såhär bra tillsammans från början måste det ju bara fungera. När hon berättar om Tomas för sina medarbetare säger hon att de ”klickade direkt” och skrattar åt hur klyschigt det låter. Under smekmånadsfasen känns allt rätt, Kristina är mycket nöjd med Tomas arbetsinsats som servitör och inom ett par månader avancerar han till hovmästare på hennes restaurang.

Under middagsrusningen en fredagskväll händer det som bara inte får hända, båda besökstoaletterna slutar att fungera. Gästerna vänder sig till hovmästaren, får man låna personaltoaletten? Tomas blir osäker och nervös i den oväntade krissituationen men håller instinktivt på reglerna, som hovmästare ansvarar han för ordning och reda. När Kristin anländer till restaurangen är det kaos, arga gäster har lämnat halvätna tallrikar och en turist skäller ut Tomas på knackig engelska. Kristin blir förbannad, visst har hon poängterat hur viktigt det är att obehöriga inte traskar runt i personalutrymmena men förstår inte Tomas när det är läge att göra undantag? Hur ska hon kunna lita på hans omdöme i fortsättningen?

* * * *

Trodde du inledningsvis att texten ovan handlade om en dejt? Om så var fallet är det inte speciellt konstigt, arbetsrelationer är lika mänskliga och påverkade av emotioner som andra relationer. Även om vi strävar efter att vara rationella och affärsmässiga styrs majoriteten av våra handlingar av känslor och instinkter. Allt mer psykologisk forskning pekar tydligt åt det hållet.

För att skapa en välfungerande arbetsplats krävs därför en levande dialog om när värderingar och attityder ställs på sin spets, inte bara fina ord på ett papper med regler och riktlinjer som sitter uppklistrat i personalrummet. I kritiska situationer utmanas kultur och värderingar och genom att diskutera konkreta situationer, i rekrytering och utveckling av medarbetare kan man förbättra urval och guida medarbetarnas handlingar i önskvärd riktning.

Hur kan kritiska situationer användas för att styra kultur och värderingar? Vill du läsa mer om detta kan du göra det genom att hämta rapporten nedan:

8 principer för en livskraftig kultur

Ladda ner rapport som berör 8 viktiga principer
för en livskraftig kultur.