Gruppdynamik på julafton – Handfasta tips till en riktigt smärtsam jul

Nu närmar sig högtiden och vi ska spendera intensiva dagar med familj och släkt som vi kanske inte träffar så mycket resten av året. Gamla roller möter nya förväntningar och samvaron blir lätt en rollsökningsfas där Mor-/far-föräldrar, föräldrar, syskon och barn vill flytta fram sina positioner – ”Det här är mitt område nu”.

Vill du utnyttja helgen till en smärtsam grupp-process där ni som familj verkligen kan slänga upp känslorna på bordet? Fördelarna är uppenbara, vi slipper längta efter nästa storhelg och kan med en pust komma tillbaka till arbetet och stillheten i januari. Här kommer några handfasta tips på hur du får in farfar och mormor att diskutera sina underliggande drifter och besvikelser inför lystna barnbarn och söndertrasade föräldrar.

  1. Förutsätt att de som du sällan träffar (mor-/farföräldrar, syskon etc.) förstår vad som du varit med om det senaste året. Om de inte förstår dig betyder det uppenbarligen att de förnekar och ignorerar dig.
  2. Ta tillfället i akt att fördjupa gruppens samtal med topplistor – ”vilka är dina 5 mörkaste känslor av besvikelse och sorg som någon vid bordet fått dig att känna”
    Använd ofta och gärna uttryck som ”men-du-rå”
  3. Ta gärna upp gamla oförrätter som du slutat tänka på – vi ska aldrig underskatta det undermedvetna
  4. Julen är en tid för brasor. Släng gärna på ett vedträ för att få igång diskussionen, för grupprocessens skull kan du alltid använda provokationer som ”han/hon säger att du är falsk i din natur”

Eller kanske blir det lättare för oss alla om vi försöker se och uppskatta varandra. För innerst inne vet vi ju att få personer vaknar på jul-aftons morgon och tänker ”Idag..IDAG.. Ska jag vara en riktigt krånglig och besvärlig person för mina närmsta”. Krångliga, tjuriga och besvärliga blir vi när vi inte känner oss sedda, förstådda eller bekräftade. Ladda med en stor portion av ödmjukhet och generositet, speciellt mot de stakarna som är allra krångligast.

 

God jul och Gott nytt år